Core-training | Rompspieren trainen waarom is dat belangrijk?

Door middel van deze oefeningen versterkt je je rompspieren. De rompspieren is het spierkorset dat je rug beschermt. Door dit te trainen kun je je rug beter stabiliseren en vergroot je de belastbaarheid van je lichaamskern.

Wat is de lichaamskern precies?

De rompspiren vormen je lichaamskern en zijn van belang bij het maken van soepele bewegingen, het houden van balas en dagelijkse mobiliteit. De romp loopt van het middenrif tot de bekkenbodemspier en bestaat uit een gedeelte van de buikspieren en de lage rugspieren. De lichaamskern bevat twee soorten spieren. Bewegings spieren worden gebruikt bij het bewegen, rekken en draaien terwijl de ondergelegen houdingsspieren gebruikt worden om in balans te blijven en het lichaam recht te houden. Het beoefenen van core-training heeft als doel alle spieren in de lichaamskern op de juiste menier te balasten.

Waarom is het trainen van de lichaamskern belangrijk?

De lichaamskern bestaat uit de belangrijkste spieren die het lichaam bevat. Elke activiteit maakt namelijk gebruik van de spieren die zich in u lichaamskern bevinden. Daarnaast is het vallen door het verliezen van balans een van de grootste oorzaken van verwondingen bij ouderen. Helaas neemt de sterkte van deze spieren snel af. De afbraak van spiermassa begint al na je 30e levensjaar. Hierdoor stijgt het risico op verwondingen na het 30e levensjaar veel als de rompspieren niet worden onderhouden.

Wat kun je aan spierverlies doen?

De belangrijkste factor in het behouden van spiermassa is het trainen van de spieren. Voor deze spiergroep gebruikt men core-training (vertaald: rompspiertraining).

Core-training is een vorm van krachttraining zonder krachttrainingtoestellen. Als je op een krachttrainingtoestel gaat zitten, wordt de beweging die je maakt gecontroleerd. Op een ‘biceps curl’-machine kun je je arm maar op één manier buigen. Je stabilisatoren in je armen en schouders zijn wel bij de beweging betrokken, maar hoeven zich nauwelijks in te spannen.

Doe je dezelfde beweging met een dumbbell of barbell, dan moeten die stabilisatoren al actiever worden, omdat je ook nog in evenwicht moet blijven. Als je nu zorgt dat het oppervlak waarop je de beweging maakt niet stabiel is, zoals een vloer, dan betrek je alle spieren bij de beweging.

De lat hoger leggen

Tijdens de training kun je voor instabiliteit zorgen door bijvoorbeeld een GymballMedicine ball of Balance trainer, in de volksmond vaak een BOSUbal genoemd, te gebruiken. Deze hulpmiddelen bootsen in versterkte vorm de instabiliteit na, die je lichaam dagelijks meemaakt.

De combinatie van het Fitness Frame van M3F Sport en de functionaliteit van de Suspensiontrainer en de Bosubal vormen samen de ijzersterke formule voor een uiterst effectieve (Core) trainingsmethode.