Het kopen van een fitness rek is meestal een grote investering voor een startende of groeiende ondernemer. Je wil alle functionaliteiten hebben die je nodig hebt, maar niet het risico lopen dat een rek snel te klein wordt. Het fitness rek moet idealiter blijven aansluiten op de veranderende behoeften van een groeiende onderneming.

Om het aankoopproces makkelijker te maken heeft M3FSport een stappenplan ontwikkeld om een keuze te maken in de aanschaf van een fitness rek of fitness frame. De behoeften van iedere ondernemer zijn anders, daarom is het belangrijk om door middel van dit stappenplan te kijken naar uw eigen behoeften en de aankoopbeslissing die hieruit voortvloeit.

In het kort:

  1. Met welke reden zoek je een fitness rek.
  2. Vergelijk belangrijke aspecten van fitness rekken.
  3. Bedenk hoe sporters het fitness rek zullen gebruiken.
  4. Achterhaal de zakelijke implicaties van de aanschaf van het fitness rek.
  5. Vergelijk relevante producten.
  6. Neem contact op met de verkoper.

Wanneer fitness rek kopen?

Een fitness rek kun je kopen voor een breed scala aan doelen. Een veelvoorkomende reden is uitbreiding van je sportieve activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je meer wil kunnen aanbieden (de schaal van je onderneming) of je meer wil kunnen onderscheiden van concurrenten (uitbreiding in functionaliteit).

Een uitbreiding in schaal betekent dat men een fitness rek aanschaft om meer klanten te trainen in dezelfde sessie. Dit betekent dat een fitness rek dan gebruikt wordt om dezelfde oefening met meer klanten tegelijk te doen, je kunt bijvoorbeeld zes bokszakken ophangen i.p.v. een enkele of tien suspensiontrainers i.p.v. vier. Uitbreidingen op schaal worden dus voornamelijk gedaan door ondernemingen die willen groeien door meer mensen als klant te hebben.

De tweede uitbreiding is de uitbreiding in functionaliteit. Uitbreidingen op functionaliteit worden gedaan om de klanten meer trainingsopties te geven. Het fitness frame biedt direct de mogelijkheid voor meerdere oefeningen.  Zo bied je een rek waarop klimmers bijvoorbeeld boulder-oefeningen kunnen doen maar een ander direct suspension-training oefeningen uitvoert. In dit voorbeeld is er maar één fitness rek aangeschaft i.p.v. een losse boulder-muur en installatie voor suspension-training.

Een uitbreiding van de aangeboden functionaliteiten kan echter ook gebruikt worden om meer functionaliteiten aan te bieden dan de concurrentie. In dit geval kan een trainer meer inkomsten ontvangen omdat hij/ zij een originele dienst levert. Klanten die behoefte hebben naar deze dienst zullen meer bereid zijn om te betalen waardoor de inkomsten per klant stijgen. Uitbreiden op functionaliteit worden dus voornamelijk gedaan door ondernemingen die willen groeien door meer per klant te verdienen.

Wat is een fitness rek?

Een fitness rek is een constructie waaraan men kan sporten. Vergelijkbaar met een sporttoestel zijn fitness rekken in vele variaties en voor vele doeleinden beschikbaar. Het verschil is echter dat een sporttoestel specifiek voor een buitenlocatie is gemaakt terwijl een fitness rek zowel binnen als buiten kan worden geplaatst. Dit komt door de manier waarop fitness rekken geïnstalleerd worden. Fitness rekken hebben een brede basis en staan op de vloer terwijl sporttoestellen in de grond worden ingegraven voor stabiliteit.

Belangrijke vergelijkingspunten van fitness rekken

Sommige aspecten van een fitness rek mogen niet ondermaats zijn. Zo mag een fitness rek niet doorbuigen, omvallen of afbreken. Dit is namelijk erg gevaarlijk. Als een rek kwalitatief goed is zijn er enkele punten van vergelijking;

  • Mobiliteit: Dit is de mate waarin een rek te verplaatsen is. De meeste fitness rekken zijn niet gemaakt om makkelijk te verplaatsen. Het gemak van verplaatsen zal niet veel uitmaken als het rek is bedoeld om in één plaats te blijven. Er zijn echter wel rekken die makkelijk te verplaatsen zijn. Dit is prettig als het rek in verschillende locaties gebruikt wordt of als de trainer voor afwisseling wil zorgen door buiten een training te geven i.p.v. binnen.
  • Moduleerbaarheid: Dit is de mate waarin het frame na aankoop aan te passen is met toevoegingen. Toevoegingen aan een rek zijn belangrijk omdat de vraag naar oefeningen bij groeiende ondernemingen over de lange termijn in constante ontwikkeling is. Hierdoor is het fijn als er meer en afwisselende oefeningen gedaan kunnen worden aan hetzelfde rek. Op de lange termijn zorgt de mogelijkheid voor toevoegingen ervoor dat er niet een tweede installatie aangeschaft hoeft te worden om de klant van functionaliteiten te voorzien.
  • Voldoende ruimte: Het hebben van voldoende ruimte om geplande sportactiviteiten uit te voeren is noodzakelijk voor iedere training. Rekken zijn in maten verkrijgbaar geschikt voor 1 persoon maar ook voor hele groepen.
  • Ondersteuning van gewichten: Fitness rekken kunnen uitbouwingen hebben die helpen met het gebruik van gewichten. Functies zoals een squat spotter helpen de sporter bij het doen van squats en vereisen niet dat een persoon als spotter erachter staat, dit helpt ook in de schaalbaarheid van de oefening. Gewichten zijn zeker niet essentieel bij het trainen aan een fitness rek maar zijn wel een goede toevoeging aan de trainingen die men doet met het eigen lichaamsgewicht.

Met welk doel koop je een fitness frame?

Nu de belangrijkste punten van vergelijking bekend zijn is het belangrijk om na te denken over de functionaliteiten die je zal gebruiken. Stel hierbij voor hoe je als trainer trainingen zou geven EN hoe je als sporter de training zou uitvoeren. Welke aspecten van het frame gebruikt je het meest? Heb je voor je oefeningen extra materiaal nodig? Hoeveel mensen sporten er tegelijk aan het frame? Wil je het rek ook in een buitenlocatie zoals een park kunnen plaatsen bij goed weer? Wil je later het fitness frame nog uitbreiden?

De antwoorden op deze vragen zullen je wijzen op de belangrijkste aspecten van het frame uit het standpunt van de gebruiker. Kijk hiernaast ook vanuit een zakelijke invalshoek naar de aankoop van het fitness rek. Hierover lees je hieronder meer.

 

Wat zijn zakelijke implicaties van het aanschaffen van een fitness rek?

Bij de aankoop van een fitness rek komen net zoals bij andere vaste activa vele financiële vraagstukken kijken. Bedenk hoe je de aanschaf financiert, is dit met omzet uit het verleden of met extra financiering? Over welke periode schrijft je onderneming het fitness rek af? Valt de aankoop binnen de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)? Hoe lang loopt de garantie voor het fitness rek?

Verder is het strategische vraagstuk belangrijk: wil je de onderneming laten groeien door het verhogen van het aantal klanten of door het verhogen van de omzet per klant?